top of page

Kylpyhuoneremontin suunnittelu

Viemäröintivinkit

Kylpyhuoneremonttiin aikovan on hyvä tuntea asuntonsa viemäreiden sekä putkiston kunto. Tämä vaikuttaa hieman remontin suositeltavaan laajuuteen erityisesti omakotitalossa, mutta myös kerrostalossa vaikkakin vähemmän. Mikäli asut 2000-luvulla rakennetussa talossa niin sinulla luultavasti on hyväkuntoinen viemäriputkisto sekä nykyaikaisten vedeneristeiden kanssa yhteensopivat lattiakaivot. Tätä vanhemmissa taloissa tilanne on hieman erilainen, ja etenkin vedeneristeen ja lattiakaivon vesitiivis yhteenliittäminen voi olla hankalaa. Tämä johtuu niiden rakenteesta, sillä niistä usein puuttuu nykykaivoista löytyvä kumitiiviste, joka yhdessä niin sanotun kiilarenkaan kanssa muodostaa vesitiiviin liitoksen. Kiilarengas niistä yleensä löytyy tai on jälkikäteen asennettavissa, mutta tiiviys ei välttämättä ole paras mahdollinen. Normaalitilanteessa kaikki saattaa toimia, mutta esimerkiksi kaivon tukkeutuessa, mikäli veden pinta nousee kaivossa, saattaa vettä joutua vesieristeen alle. Alla olevassa kuvassa on kaivo, josta voi nähdä, millaisia ne nykyään ovat. Kuvasta näkee myös periaatteen, miten vesieriste kaivoon liitetään.

lattiakaivo_vieser.jpg

Valurautakaivoon vedeneristeen liittäminen on astetta haastavampi työ. Niiden ongelmana usein on ruoste, joka vaikeuttaa tiivistysaineiden toimintaa, eikä pitkäikäistä liitosta välttämättä pysty tekemään. Siksi onkin suositeltavaa vaihtaa valurautaiset lattiakaivot uusiin muovisiin, sillä toimenpide ei yleensä ole kovinkaan suuri, mutta vähentää edellä mainittuja ongelmia merkittävästi. Taloyhtiöissä, joissa on suunnitteilla tai lähivuosina tulossa putkiremontti, joka on tarkoitus toteuttaa ns. perinteisellä tavalla on kenties järkevää vielä toistaiseksi olla tekemättä kylpyhuoneremonttia. Tämä siitä syystä, että perinteisessä putkiremontissa kaikki kylpyhuoneet yleensä puretaan eikä taloyhtiö välttämättä hyvitä osakasta tekemästään remontista mitenkään. Putket uudelleen pinnoitettaessa on tilanne parempi, sillä silloin kylpyhuoneita ei tarvitse purkaa, vaan työ suoritetaan lattiakaivoista ja tarkastusluukuista käsin. Toki silloinkin on erittäin suositeltavaa vaihtaa lattiakaivo uuteen edellä mainittujen ruosteongelmien vuoksi.

Lattiakaivon vaihtotyön yhteydessä saattaa olla järkevää lisätä pyykinpesukoneelle oma kiinteä poistoputki, joka johdetaan lattiakaivoon. Ulkonäöllisesti ratkaisu on siisti sekä toiminnan kannalta turvallisin. Siivouksen kannalta paras vaihtoehto on toteuttaa viemäröinti siten, että pesualtaiden ym viemäriputki asennetaan seinään sekä käytetään seinä-wc:tä. Tällöin lattialle ei muodostu paikkoja, joihin lika kerääntyy ja on hankala puhdistaa. Etenkin nurkassa olevan wc-istuimen taakse usein jää kohta, johon on hankala ylettyä pesemään lattiaa.

Lattiakaivolla tyylikkyyttä

Markkinoille on viime vuosina tullut runsaasti uusia kaivomalleja, joilla voidaan luoda tyyliä ja viimeisteltyä ulkonäköä. Saatavilla on erityiseti tavallisten lattiakaivojen päälle lukuisia erinäköisiä kaivon neliökansia, joiden erilaisilla leikkauksilla, rei'ityksillä ja väreillä luot persoonallisen sekä tilan materiaaleihin sopivan ilmeen helposti.

Useilla kaivovalmistajilla on mallistossaan myös kansia, joihin voidaan asentaa pinnaksi lattialaatta. Tämän tyyppisellä kannella lattiakaivon pystyy naamioimaan osaksi muuta laatoitusta eikä näkyviin jää perinteistä teräksistä kantta.

 

Toinen mielenkiintoinen kaivotyyppi on erilaiset nurkka- ja linjalattiakaivot. Näillä kaivoilla lattian kaato voidaan toteuttaa yhteen suuntaan, jolloin on mahdollista käyttää suuriakin laattoja kylpyhuoneen lattialla. Suuret laatat kylpyhuoneessa luovat ylellistä tunnelmaa ja on lisäksi miellyttävä myös jalalle, sillä paljas jalka kohtaa vain sileitä laattoja eikä saumojen tai lattiakaivon päälle tarvitse astua.

kohdekuva4.jpg

Lattian kaadot kuntoon

Lattian kaadot ovat asia, jossa hyvin usein löytyy huomautettavaa remontoitavissa kohteissa. Veden tulisi virrata vapaasti lattiakaivoihin, mutta näin ei valitettavasti aina ole. Lattian kaato saattaa olla riittämätön tai lattialla voi olla kuoppia, joihin vettä lammikoituu. Huonoja ja riittämättömiä lattian kaatoja löytyy jopa uudehkoista taloista ja tämän tyyppiset virheet ovat mielestäni etenkin ammattitekijälle vähintäänkin hyvin noloja ja kiusallisia. Käyttäjälle tilanne on vieläkin harmillisempi, sillä ongelmaan törmää päivittäin. Tästä syystä lattian pohjatöissä tulee olla erittäin huolellinen.

 

Toisessa äärilaidassa ovat kaadot, jotka on tehty turhankin jyrkiksi. Vesi tällaisella lattialla toki valuu hyvin lattialta pois eikä sitä näin voida välttämättä pitää virheenä, mutta ulkonäön kannalta se ei ole paras mahdollinen. Olen törmännyt lattiaan, jossa kaatoa oli 5 cm metrin matkalla. Suosittelemme lattian kaadoksi korkeintaan 2 cm metrillä. 2 cm kaadolla normaali kylpyhuoneen lattia on vielä hyvän näköinen, mutta vesi valuu kaivoihin hyvin. Erittäin suuressa kylpyhuoneessa voi olla järkevää tehdä suihkun alueelle 2 cm kaadot kuten suositellaan ja muualle, missä vettä ei yleensä ole, 1 cm metrille.

 

Alla olevassa kuvassa on esitetty esimerkki, miten kaadot voisi toteuttaa mallihuoneessa. Siinä 50 cm etäisyydellä kaivosta on 2 cm / metri (1:50) kaatoa ja muualla 1 cm (1:100).

kaadot.jpg
bottom of page