Kylpyhuoneremontin suunnittelu
Valaistus ja sähkötyöt
Mikäli asut 2000-luvulla rakennetussa talossa ja suunnittelet kylpyhuoneremonttia, olet luultavasti tilanteessa, jossa sinun ei tarvitse paljon uhrata aikaa sähköistyksen miettimiseen. Näissä taloissa yleensä on varsin hyvin otettu huomioon kylpyhuoneen pistorasioiden paikat, turvallisuus ym. jo rakennusvaiheessa. Mutta mikäli asut vanhemmassa talossa tai et ole tyytyväinen kylpyhuoneen sähköratkaisuihin, voit saada uusia ajatuksia sekä tietoa kirjoituksesta.
Pistorasioiden määrä ja sijainti
Monessa vanhassa kylpyhuoneessa pistorasioiden määrä saattaa olla hyvinkin alimitoitettu nykyiseen tarpeeseen nähden. Joskus huoneesta löytyy vain yksi pistorasia pyykinpesukonetta varten, joka voi olla vieläpä aivan väärässä paikassa koneen nykyisessäkin käyttöpaikassa. Nykykodista löytyy usein kihartimia, hiusten suoristimia, föönejä, sähköhammasharjoja ja vaikka mitä kylpyhuoneessa käytettäviä sähkölaitteita. Läheltä peiliä olisi siis hyvä löytyä yksi- tai kaksiosainen pistorasia näiden käytön helppouden takaamiseksi. Vaimon mielestä pistorasioita ei ole koskaan liikaa.
Sähköhammasharja ei välttämättä tarvitse jatkuvasti latausta ja sen voikin tarvittaessa nostaa vaikka pöydälle latautumaan. Suuremmassa perheessä voisi toimia ratkaisu, jossa sijoitetaan yksi pistorasia peilikaapin sisälle ja jokainen hammasharja pääsee vuorotellen laturiin lepäilemään. Remonttivaiheessa kannattaa tarvittaessa päivittää peilikaapin pistorasian johdotukset niin, että pistorasialle tulee jatkuvasti sähköä. Hyvin usein kun pistorasia saa sähkönsä peilikaapin valosta, jolloin siihen tulee virtaa vain valon palaessa. Yleensä muutos ei ole kovin suuri, pienimmillään tarvitsee korvata sähköjohto peilikaapin sähkönsyöttöä varten.
Mikäli kylpyhuoneeseen asennetaan uusi peilikaappi, jossa on valaisin, on kaapin pistorasia määräysten mukaan suojattava vikavirtasuojakytkimellä. Myös uudet seinään asennettavat pistorasiat on suojattava vikavirtasuojalla. Vanhan ja rikkoutuneen sähkötarvikkeen tilalle voidaan asentaa uusi ilman suojaa, mutta on kuitenkin erittäin suositeltavaa vaihtaa niiden tilalle suojan sisältävä tuote. Kuvan pistorasiassa on vikavirtasuojakytkin, josta voidaan todeta, että turvallisuus voi olla tyylikkään näköistäkin.
Sähkölaitteiden sijoittelussa on lisäksi otettava huomioon turvaetäisyydet vesipisteistä, joista tärkeimpiä on esitetty alla olevassa kuvassa.
Lattialämmityksellä lisää mukavuutta
Lattialämmitys luo mukavuutta kylpyhuoneeseen sekä nopeuttaa lattian kuivumista. Mikäli kypyhuoneessasi ei lattialämmitystä ole, mutta toivoisit sellaista, on se yleensä melko helposti toteutettavissa. Ehkäpä yleisin remontin yhteydessä asennettava lattialämmitys on sähköinen. Markkinoilta löytyy saneeraukseen kehitettyjä lämmitysmattoja, jotka voidaan asentaa suoraan vanhan betonilattian päälle, jonka jälkeen ne peitetään siihen sopivalla lattiatasoitteella. Tämän ratkaisun etuna on helppo asennus ja että silloin lattia nousee entisestä korkeudesta vain noin 10 mm. Sähkölämmitys on myös varsin edullinen toteuttaa vanhaankin taloon. Sähköisen lattialämmityksen käyttöikä hyvin tehtynä on noin 50 vuotta. Tätä ikää lähestyvät lämmityskaapelit on ehkä järkevää uusia, vaikka ne vielä toimisivatkin.
Pyyhekuivain helpottaa pyyhkeiden ja tarvittaessa pyykin nopeassa kuivauksessa. Niitä on saatavana sekä sähköisenä että vesikiertoisena. Vesikiertoinen patteri voidaan asentaa nykyiseen patteriverkostoon ja näin käyttää hyödyksi talon omaa lämmönlähdettä. Pyyhekuivaimia on olemassa lukemattomia erilaisia malleja, joiden avulla voi luoda persoonallisemman kylpyhuoneen kuin sillä tavallisella levypatterilla. Siisteimmän lopputuloksen saa, kun valitsee sähköisen patterin jonka johto voidaan asentaa uppoasennuksena patterille. Tällainen malli ei toisin sanoen tarvitse omaa pistorasiaa lähettyville eikä siihen jää roikkumaan epäsiistiä johtokasaa.