top of page

Kylpyhuoneremontin suunnittelu

Laattojen valinta

Laatta on mitä mainioin rakennusmateriaali ja sillä onkin monia hyviä puolia. Kenties selkein etu muihin materiaaleihin verrattuna on laatan erinomainen kestävyys ja pitkäikäisyys. Toisin kuin muut sisustusmateriaalit, laatta kestää erittäin hyvin mekaanista kulutusta, kuten naarmuuntumista ja kolhuja vastaan. Lisäksi laatta ei ole moksiskaan vedestä ja lämpökään ei ole sille ongelma. Siksi laatta sopii mainiosti kylpyhuoneeseen, keittiöön tai eteiseen, joissa vettä voi joutua seinä- ja lattiapinnoille. Eteisessä hiekkaa saattaa tulla kengistä lattialle, joka voi naarmuttaa herkempiä materiaaleja kuten laminaattia. Laattoja löytyy myös pakkasenkestävinä, joilla vaikka ulkoporras tai terassi on mahdollista laatoittaa. Lisäksi laattapinta on varsin helppo pitää puhtaana, ja vielä helpommaksi työ käy suurten laattojen kanssa, koska näissä likaa keräävän sauman osuus on pieni.

Niin hyvä kuin laatta onkin, niin on sillä toki huonotkin puolensa. Laatta heijastaa kovuutensa vuoksi hyvin ääniä, jolloin huoneessa voi esiintyä helpommin kaikumista. Lisäksi etenkin kerrostaloasukkaiden kannattaa ottaa huomioon, että laatan läpi askeläänet saattavat kuulua selvemmin kuin vaikka laminaatista tai parketista. Kolmas on se, että ilman lattialämmitystä lattian pinta tuntuu viileältä, ellei jopa kylmältä jalalle. Lattialämmityksen avulla laatta tuntuukin jo miellyttävän lämpimältä ja ihanalta sekä kuivuukin mukavan nopeasti.

Lähes rajattomasti vaihtoehtoja

Erilaisia laattamalleja löytyy satoja, joten jokaisen mieltymyksiin sopiva laatta varmasti löytyy. Valmistajien mallistoista löytyy eri kokoisia, värisiä kuin muotoisiakin laattoja. Esimerkiksi kuusikulmaiset laatat ovat taas suosittuja muutaman vuosikymmenen jälkeen etenkin lattioissa. Laatan pinta voi olla sileä, kiiltävä, matta, karhea tai siinä voi olla erilaisia kohokuvioita. Suomessa nykyään suosittuja värejä ovat valkoinen, harmaan eri sävyt sekä musta. Värikkään sisustuksen ystäville tarjolla on lukematon määrä erivärisiä laattoja ja luonnonläheisistä väreistä pitäville löytyy esim. puukuvioisia laattoja. Lisäksi tarjolla on monipuolinen valikoima erilaisia luonnonkiviä, joilla voidaan luoda hyvinkin kauniita ja tunnelmallisia sisustuksia ja tehoste-elementtejä. Kylpyhuoneen lattiaan hyvin epätasaista luonnonkiveä suositellaan varauksella, sillä se saattaa heikentää veden valumista lattiakaivoon. Sisustuksellisesti laatta sopii monien muiden materiaalien kanssa hyvin yhteen ja varsinkin suurissa tiloissa luonnonkiveä voi käyttää yhdessä sen kanssa. Vain mielikuvitus on rajana sille, millaisen tunnelman laatoilla luo.

Kylpyhuoneen lattiaan ei välttämättä kannata valita kiiltäväpintaista laattaa, sillä märkänä siitä voi tulla liukas. Hieman karhea laatta on liukkauden kannalta parempi, mutta toisaalta lika kertyy niiden pinnalle helpommin. Samoin hyvin tumman ja kiiltävän laatan pinnalla kalkkinen vesi tekee helposti näkyviä kalkkitahroja. Puhdistusta helpottaa hieman, kun saumaus tehdään epoksisauma-aineella. Epoksi ei ime vettä, eikä näin ollen kerää samalla tavalla likaa itseensä. Ylimääräistä hohtoa haluaville epoksisaumaan voidaan lisätä kimaltavaa ainetta, joka tekee metallinhohtoisen efektin.

Ladonnalla lisää ilmettä

Perusladonnan lisäksi laatat voidaan asentaa lukuisiin eri ladontamalleihin. Yleisimmässä perusladonnassa laattojen saumat ovat suorassa linjassa keskenään.

votsiladonta.png

Toinen suosittu ladontamalli on erilaiset tiililadonnat. Tästä mallista löytyy muutamia erilaisia variaatioita, joista on kuvat alla.

tiililadonta3.png
tiililadonta2.png
tiililadonta1.png

Parketeista tuttu ladontamalli on ns. kalanruoto. Tämä malli vaatii pitkänmallisen laatan.

kalanruoto.png

Vähemmän yleinen malli ovat nuolenkärki. Näistä nuolenkärkimalli vaatii suunnikkaan muotoisen laatan, joita on rajallisesti tarjolla.

nuolenkärki.png

Lisää elävyyttä kylpyhuoneeseen saa valitsemalla yhdelle seinälle tehosteeksi erilaisen laatan kuin muilla seinillä.

Kurkistus kansiin

Muoviset kaivon kannet ovat jääneet jo historiaan ja nykyään käytetään lähes pelkästään ruostumattomasta teräksestä tehtyjä kaivon kansia. Kansia löytyy lukemattomia erilaisia niin rei’itykseltään, väreiltään kuin kooltaankin. Aivan tavallinen kansi koostuu kiinteästä osasta sekä pyöreästä ritiläosasta. Erikoisempaa ulkonäköä haluavalle löytyy monia erivärisiä kansia. Mitä kuulostaisi tummassa lattiassa tumma kansi? Tai sitten ylellisempään makuun messinkinen? Mikäli lattian väriin sopivaa kantta ei löydy, on vaihtoehtona käyttää laatoitettavaa kantta. Tällaiseen kanteen asennetaan nimensä mukaisesti samaa laattaa kuin muuallekin lattiaan ja silloin vesi valuu pienestä raosta, joka jää laattojen väliin.

 

Laattaostoksilla kannattaa samalla vilkaista laattalistoja. Niitäkin löytyy lukuisissa eri väreissä ja muodoissa. Listan tarkoituksena on peittää ulkokulmassa laattojen päät, jotka muuten jäisivät näkyviin ja näin luoda viimeistelty lopputulos.

 

kohdekuva6.jpg
bottom of page